Ostropest pochodzi z obszarów śródziemnomorskich. Rośnie jako roślina uprawna oraz dziko, również w Polsce. Z wyglądu przypomina oset, jest jednak od niego wyższy. Używany jest zarówno w farmaceutyce jako składnik leków, jak również w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej. Tak dużą popularność zawdzięcza swoim właściwościom zdrowotnym. Stosowany jest w profilaktyce takich chorób, jak:
- cukrzyca;
- łuszczyca;
- stany zapalne skóry.
Traktowany jest jako wsparcie w stanach po chemioterapii oraz przy nadużywaniu alkoholu.
Warto zwrócić uwagę na korzyści, jakie płyną z regularnego spożywania ostropestu. Są to między innymi:
- zapobieganie szkodliwemu działaniu wolnych rodników;
- detoksykacja i regeneracja wątroby;
- oczyszczanie organizmu ze związków toksycznych;
- regeneracja skóry po stanach zapalnych i chorobach dermatologicznych.
Do dzisiaj nie są znane żadne działania niepożądane, dlatego roślina ta jest uważana za jedną z najbezpieczniejszych.
Jak spożywać ostropest?
Roślinę tę możemy nabyć w postaci nasion. Należy je przed spożyciem zmielić (np. w młynku do kawy). Tak powstały proszek spożywamy w ilości 1 – 2 łyżeczek dziennie na sucho, popijając obficie płynem. Dobrym pomysłem jest również dodawanie go do potraw, np. sałatek, zup czy koktajli. zioła na oczyszczanie organizmu